Vatten

Posted on 25 Maj 2013 in Allmänt | Kommentering avstängd

Vatten, det finns så många olika användningsområden. Varmt vatten kan bli till en härlig kopp te i en frusen kropp, kallt vatten kan porla i den kalla fjällbäcken från fjällets sluttning och stilla törsten åt den varme vandraren. Regnet från himlen kan skapa grönska och öppna möjligheter till att mätta även magens hunger. När sedan regnet fryser och det bildas snö, öppnas möjligheterna till det bästa jag vet, skidåkning.

Vattnet blir kallt och fryser, och så äntligen blir det till snö som sakta faller ner från himlen. Det blir vinter och dags att ta på sig dunjackan. Ingen av snökristallerna är den andre lik, de är alla perfekta, gnistrande och oslagbara. Fler av dessa snökristaller tillsammans bildar snöhögar, snöbranter och snödrivor som kan bli till skidbackar. Fenomenet snö är helt klart något som jag gillar skarpt.

Hela min uppväxt består av snö. Jag är född i snömånaden december, så i min första värld var allting bara vitt. Nysnö känns som en gåva från tomten redan innan julafton och utan snö blir det ingen jul. Det är ett faktum. Sedan hoppas jag ju så klart på snödump, stort fluffigt och härligt inbjudande att kasta sig ut i. Till slut kommer våren, helt klart den bästa årstiden i fjällen. Vårvinter innebär att snön är kall och luften varm, här finns alla möjligheter till hyss och bus. Det går att göra längdturer, toppturer, snöbivacker och givetvis alpin skidåkning och så klart skall ju grillen bäras fram. Googlebrännan dyker upp och tändstickssäsongen är igång. Snön känns som solvarm smör att åka genom.

Hur kan detta otroliga ämne, vatten, bli till den farligaste fällan? Vatten fryser till snö, plötsligt släpper snön och det bildas en våg av snö som väller ner från fjället. Hur kan snön som jag älskar så mycket göra något så illa och så ont.

Jag såg min första riktigt stora lavin gå i februari månad när jag var nere i Europa. Plötsligt så släppte brottkanten och snön forsade nerför branten, for genom en liten dal för att sen spruta ut i backen och där bilda gigantiska snöklumpar och högar. Jag insåg med fasa att det skulle ha gått många dyrbara minuter för att hitta någon där under snömassorna om det hade varit människor på fel ställe. Minuter som inte finns.

Vatten, något som ingen av oss klarar oss utan. Ett livsnödvändigt ämne som har tagit så många ifrån oss. Något som vi alla skall vara försiktiga med. På sjön, i forsen för att inte tala om när så vatten fryser till snö och bildar laviner.

Så låt oss nu alla tänka en tanke och ta lärdom av vad som hänt. Låt oss alla lära av misstagen och inte bli för säkra på materiella ting som transceivers, airbags, sond och spade. Alla dessa prylar ger en falsk trygghet. Låt oss nu alla bestämma oss, för att vi skall samla in så mycket information och lärdom om naturens vita guld, så att vi aldrig behöver hamna i den där situationen när snövågen faller ner mot oss, låt oss bli eniga om detta. Låt oss få respekt för vår natur och dess krafter och inse att det är naturen som bestämmer.