Nikes Journal

Posted on 26 Maj 2013 in Skidåkarliv | Kommentering avstängd

Lite sen och med andan i halsen hör jag ljudet av människor med skidor och stavar i högsta hugg. Alla har samma mål – hinna först in i gondolen och därmed vara först upp i backen. Väl framme i kön ser jag mig om för att granska morgonens motståndare. Plötsligt öppnas grindarna och de små oskyldiga och änglalika barnen som samlats runt mig förvandlas till de värsta av alla kötjuvar med sina små ben pinnar de på bakom, förbi och till slut ser jag dem bara långt borta i fjärran med ryggsäckar som är minst lika stora som de själva. Två gondoler, ett tåg, lite irriterad och om möjligt lite chockad tittar jag sedan ut över snöfältet som sträcker sig från toppen och ner i dalen och förstår varför jag valt mitt liv som skidåkare.

Sommaren är över och det är dags att stoppa ner fötterna i pjäxorna igen. Två månader utan skidåkning har inneburit massor med löpsteg, vikter som har lyfts och berg som har bestigits. Många långa och tunga dagar är nu avklarade, nu är det bara finliret med skidtekniken kvar. Medan träden hemma i Funäsdalen byter färger har jag hittat snö i Juvass, Saas Fee och Zermatt. Här har käppasseringarna nötts och videofilmats, skidor har slipats – allt bara för att jag skall hitta tillbaka till känslan för snön och skidorna. Tyvärr är det inte alltid så enkelt att ta sig så fort som möjligt från punkt a till punkt b som det låter. Det är många svängar och många onda timmar i nya pjäxor som skall klaras av innan jag är en fullfjädrad störtloppsåkare. En störtloppsåkare som är redo att stå i störtloppsställning i en och en halv minut med syran sprutande ur benen och med en fart av 100 km/h iförd endast fartdress.

Det är en ständig kamp om skiddagar, vilodagar och resdagar under hela perioden tills tävlingarna drar igång. Träningsperioden går fort, och plötsligt är det dags att stå i startgrinden och stampa igen, redo för det första stavtaget. Så sker även detta år och nu är det bara en månad kvar tills det är dags att visa formen. Den 27 november är det dags att inta backen i Sölden. Jag hoppas att vi syns där!