Årstidernas hyllning i Funäsdalen

Posted on 25 Maj 2013 in Allmänt, Funäsdalen | Kommentering avstängd

Årstider, är de inte underbara? Vintern med sitt vita glitter, våren som berättar att värmen kommer, sommaren med solens strålar som leker på naken hud och hösten som har skogens allt guld färdigt att skörda i sitt inre.

Vilken är den bästa årstiden? Sommaren med bad, sol och värme eller är det vintern med puder, manchester och kalla bitande kinder.

Vi har sommar med allt vad det innebär av semester, glass, fjällvandring, fotboll och jordgubbar. Det är härligt i all sin enkelhet. Du behöver aldrig riktigt tänka på vad du har på dig utan kan verkligen ta dagen som den kommer. Jag är oövervinnerlig när jag springer med bara fötter i nydaggat, vått gräs för att hämta posten. Jag ser hästarna som springer på ängen och jag känner deras lycka av att stå med magen full och ändå ha hela buffébordet med blommor, gräs och blad kvar i hagen. Jag skulle vilja säga att sommarn beskriver människans förmåga till spontanitet.

Vinter skulle väl kanske alla tro är min favorit nu när man bor i vinterlandskapet, Funäsdalen men jag är inte lika säker. Nog för att jag tycker att vinter är underbart med alla de möjligheter som den innebär med aktivitet i utomhusform och vindpinade kinder, kalla fötter, leende läppar och den hägrande varma koppen med choklad och vispgrädde till belöning. Vintern innehåller känslan av att åka fort nerför en nypistad backe i full kontroll, sväng i sväng, kroppen i bra balans och känslan av att skidorna bara är förlängningar av fötterna. Jag saknar känslan av vinden i ansiktet något ofantligt mycket inser jag i samma stund som jag skriver orden.

Men mina två verkliga höjdpunkter är våren och hösten. De är Funäsdalens bortglömda guldklimpar. Våren innebär ensamhet, sol och möjligheter. Alla turister har åkt hem och varje bybo har sin plats på fjället, vilket innebär att jag sällan träffar någon ute på mina äventyr. Här brukar de som nu är kvar i Funäsdalen släppa lite på vinterns måsten, kanske ta en längdtur på morgonen innan frukost och sova lite efter lunch i solens strålar. Det är våren som lovar värme, det är hon som ger mig hopp om att denna sommar skall bli allt det som jag önskar. Kanske är det så att jag lever i framtiden under dessa dagar? Det är långa ljusa nätter och grillen plockas fram. Man kan knäppa upp skjortan en knapp till och gogglesbrännan är ett faktum. Jag älskar våren helt enkelt.

Sen har vi då årstiden som vi har i idag, hösten. Färgerna som tränger fram i varenda buske och träd. Luften som blir allt renare för varje minusgrad som mäts på termometern, kall och underbar att andas in. Jag tycker att de känns som att jag renar hela kroppen bara genom att andas in denna mäktiga doft av natur. Sen kommer hjortronen, kantarellerna, vinbären och allt skall kokas, stekas, frysas och sparas och sedan ner i frysen. Det ger en känsla av rikedom att få samla ihop skogens guld och spara till kalla vinterkvällar. Kanske är det så att jag även här lever till viss del i framtiden, längtar efter att få plocka upp skatten från frysen och servera på bordet under mörka kvällar. Hösten föder också en längtan efter minusgraderna som kommer med snö. Jag gillar känslan av höstens famn.

Alla årstider har väl sina svagheter, men jag gillar verkligen att vi här i Funäsdalen inte bara har sommar och vinter utan att vi har ytterligare två karakteristiska årstider som verkligen sätter fart på naturen och man kan tydligt se hur allt förändras från dag till dag. Men visst är det väl så att alla årstider är en fröjd att uppleva!

Nike Bent